Učenici iz Sarajeva posjetili mlin „Dukat“

U sklopu nastave učenici  J.U. Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i drugih uslužnih djelatnosti iz Sarajeva su dana 14.04.2015. boravili u stručnoj posjeti pogonu Dukatovog mlina, u pratnji predmetnih nastavnika.

Program posjete se sastojao iz dva dijela. Na samom početku studentima su uvodno predavanje održali dipl.ing. Haris Hodžić, rukovodilac proizvodnje i MA Erna Ćeman, brend menadžer, tokom kojeg su se osvrnuli na: osnove prerade žitarica, historijski razvoj firme Dukat d.o.o. i resurse sa kojima raspolaže Dukat d.o.o. mlin i pekara.

U drugom dijelu posjete učenicima su uz stručna objašnjenja rukovodioca proizvodnje predstavljena sva postrojenja i mašine koje se nalaze u pogonu počevši od prijema i skladištenja žitarica preko pripremanja žitarica za mljevenje i samog mljevenja do pakovanja i otpreme gotovih proizvoda. Učenicima je prezentiran jedan od najmodernijih sistema organizacije, automatskog upravljanja i vođenja procesa te dobro opremljena laboratorija za kontrolu sirovina i gotovih proizvoda. Tokom obilaska postrojenja učenici su postavljali pitanja i aktivno učestvovali u diskusiji.

Po završetku posjete učenici i predmetni nastavnici su se osvježili i degustirali proizvode iz Dukatove pekarske proizvodnje, tako da su imali uvid i u krajni proizvod kojem je osnovna sirovina Dukat brašno. Iznijeli su zadovoljstvo sa posjetom i izrazili su želju da se saradnja s Dukatom nastavi na dugoročnoj osnovi.

Učenici su izjavili da im je znatno lakše razumjeti teoriju jer su u Dukatovom mlinu imali priliku da vide moderna postrojenja i mašine, kao i cjelokupni proces proizvodnje.

 

Galerija slika:

One thought on “Učenici iz Sarajeva posjetili mlin „Dukat“

Comments are closed.