Raženo brašno – VODENICA

Raženo brašno Dukat Vodenice visoke je prehrambene vrijednosti.

Raženo brašno vrlo je dobar izvor prehrambenih vlakana, minerala kalcija, fosfora, fluora, željeza, magnezija, cinka, mangana, kalija, selena i vitamina B kompleksa, važnih za normaliziranje razine holesterola i šećera u organizmu i reguliranje rada probavnih organa.

Raženo brašno Dukat vodenice možete koristi u smjesama brašna za integralne vrste hljeba i peciva, ono im poboljšava hranjivu vrijednost, daje specifičan, puniji okus i znatno produžava svježinu.

Raženi hljeb je gušći i žilaviji nego pšenični, a zbog manjeg sadržaja škroba pogodan je za dijabetičare.

Nekada su raž i proizvodi od raži smatrani siromašnom hranom međutim najnovija saznanja koja su rezultat mnogobrojnih istraživanja pokazuju da raž ne samo da nije manje vrijedna, već da može biti vrlo značajna u ishrani zbog svojih nutritivnih i zdravstvenih svojstava. Raženo brašno odlikuje se visokim sadržajem kalcija i željeza a sadrži kalij, fosfor, magnezij, cink, mangan. Ovo brašno je bogato vitaminima E i B kompleksa.

Pozitivno utiče na zdravlje

Istraživanja su pokazala da raž pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, da ljudi koji redovno konzumiraju proizvode od raži manje oboljevaju od raka, da imaju manje smetnji u probavi i niz drugih pozitivnih efekata. Visoki sadržaj vlakana pospješuje probavu, održava normalan nivo holesterola i šećera, reguliraju rad crijeva i održavaju crijevnu mikorfloru. Usporavanje probave daje osjećaj sitosti, a uz to necelulozni polisaharidi imaju visoki kapacitet vezanja vode, stoga se hrana bogata dijetetskim vlaknima preporučuje tokom redukcijskih dijeta. Magnezij koji nalazimo u raževom brašnu ima ulogu u relaksaciji živaca i mišića te održavanju cirkulacije krvi. Magnezij u kostima je dio minerala, a ostalo se nalazi na površini kostiju (skladišne zalihe). S kalcijem osigurava tonus mišića i živčanog sustava.

Integralno raženo brašno sprječava bolesti crijeva i krvnih sudova, potiče cirkulaciju, usporava starenje krvnih žila. Integralno raženo brašno je pogodno za osobe izložene intelektualnom stresu, trudnice, dojilje te starije osobe.

Posebna karakteristika pekarskih proizvoda od raži je specifičan miris i ukus koji su primamljivi za velik broj konzumenata. Da bi se dobio pekarski proizvod što prihvatljivijih organoleptičkih osobina, integralno ražano brašno se mora miješati sa pšeničnim u različitim odnosima jer sadrži malu količinu glutena i ima relativno mnogo pentozana koji doprinosi viskozitetu tijesta.

Iskustvo iz vlastite pekare kaže da je moguće proizvoditi ražano pšenični hljeb sa odnosom 75% raži i 25% pšenice, miješani hljeb sa odnosom 50:50 i pšenično ražani hljeb sa odnosima 25% raži i 75% pšenice. Ove mješavine preporučujemo i našim potrošačima.

Integralno raženo brašno VODENICA redovno se kontroliše u vlastitoj laboratoriji te u nadležnim institucijama koje se bave kontrolom kvaliteta i zdravstvenom ispravnošću.

Osnovne informacije i pakovanje

Kompanija DUKAT ima u ponudi integralno raženo brašno VODENICA u pakovanju od 1kg namijenjeno kućnoj proizvodnji specijalnih vrsti hljeba i manjim pekarskim pogonima te u pakovanju od 25 kg namijenjeno za veće pekarske proizvodnje.

Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g integralnog razenog brašna:

  • energija 1400 kJ,
  • proteini 9,0 g,
  • ugljikohidrati 76,0 g,
  • masti 1,5 g,
  • vlakna 13,0 g

Pakovanje:

  • 1 kg
  • 25 kg