Pšenično brašno – VODENICA

Dobijeno mljevenjem cijelog zrna pšenice.

Pšenično brašno integralno Dukat – Vodenica, dobijeno je mljevenjem cijelog zrna pšenice, zajedno sa ljuskom.

Bogat je izvor vitamina, minerala, proteina, kao i biljnih vlakana. Naročito treba pomenuti vitamine B kompleksa i vitamin E, a od minerala – kalijum i fosfor.

Zbog sardžaja neprobavljivih biljnih vlakana koja potiču iz ljuske, integralno pšenično brašno Vodenica izvanredno je sredstvo za regulaciju probave.

Naročito se preporučuje za ishranu djeci, sportašima i dijabetičarima.

 

Pšenično brašno od cijelog zrna ima izvanredna nutritivna svojstva.

Integralno pšenično brašno sadrži sve dijelove zrna pšenice što mu daje izvanredna nutritivna svojstva. Sa usitnjenim endospermom dobija: energiju kroz skrob i proteine, sa omotačem obezbjeđuju se dijetalna vlakna i proteini, a kroz usitnjenu klicu esencijalne masti i aminokiseline, kao i vrlo vrijedne tokoferole poznate kao vitamini E grupe. Integralno pšenično brašno je bogato glutenom koji je jedan od najboljih izvora primarnih proteina, sadrži klicu u kojoj može biti i do 12% masnoće a bogata je sa saharozom i maltozom. Ovo brašno karakterišu visoke vrijednosti kalija, fosfora, magnezija, kalcija, željeza, natrija te vitamina E, B1, B2, B3, B6, D, K i provitamina A.

Zahvaljujući takvom sastavu, integralno pšenično brašno se sa nutricionističkog stanovišta smatra za jednu od najkompletnijih namirnica. Vlakna reguliraju metabolizam, uspostavljaju hormonalni balans i potpomažu eliminiranje toksina i teških metala iz organizma. Vitamin E (tokoferol) je vitamin mladosti i života, štiti staničnu membranu, antioksidans koji prevenira kardiovaskularne bolesti i maligna oboljenja. Vitamin A iz klice je vitamin rasta, popravlja vid, štiti kožu, pomaže razvoj zdravih zubi i kostiju, nužan je za izgradnju imuniteta. Vitamini iz B grupe reguliraju niz procesa u organizmu.

Koristi i način proizvodnje

Konzumiranje proizvoda od integralnog brašna dovodi do detoksikacije cijelog organizma i čišćenja želuca i crijeva, spriječava nadutosti i grčeve crijeva, povoljno djeluje kod rastrojenosti nerava i srčanih bolesti. Pomaže obnavljanje kože.

Prednost integralnog pšeničnog brašna je mogućnost prerade u široku paletu senzorski prihvatljivih proizvoda: hljeb, pecivo, pite, tjesteninu i niz drugih.

U kompaniji Dukat biramo najkvalitetniju pšenicu za proizvodnju integralnog pšeničnog brašna VODENICA. Pšenica prolazi kompletan proces pripreme koji podrazumjeva izdvajanje svih primjesa kao i onih zrna pšenice koje su bezvrijedna u ishrani (štura, oštećena, smežurana i druga zrna). Odgovarajućom površinskom obradom na specijalnim uređajima, odstranjuju se površinske nečistoće kao i bezvrijedni dijelovi zrna kao što su dlačice, vrhovi zrna i izumrle ćelije epitela.

U našem mlinu iskusni mlinari melju pšenicu na posebno podešenom mlinskom kamenu te proizvode brašno optimalne granulacije sa malom količinom mehanički oštećenih škrobnih zrna što je od velikog značaja u pekarskoj proizvodnji.

Integralno pšenično brašno VODENICA redovno se kontroliše u vlastitoj laboratoriji te u nadležnim institucijama koje se bave kontrolom kvaliteta i zdravstvenom ispravnošću.

Osnovne informacije i pakovanje

Kompanija DUKAT u ponudi ima integralno brašno VODENICA u pakovanju od 1kg namijenjeno kućnoj proizvodnji specijalnih vrsti hljeba i manjim pekarskim pogonima te u pakovanju od 25 kg namijenjeno za veće pekarske proizvodnje.

Prosječna hranjiva vrijednost u 100g integralnog brašno:

  • proteini 11,3 g;
  • ugljikohidrati 62 g;
  • masti 2,5 g (od čega zasićene masne kiseline 0,45 g);
  • vlakna 9,7 g.

Pakovanje:

  • 1 kg
  • 25 kg