Kukuruzno brašno – VODENICA

Obiluje ugljenim hidratima.

Kukuruzno brašno obiluje ugljenim hidratima, a sadrži veoma malo masti zbog čega predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije.

Kukuruzno brašno obiluje prehrambenim vlaknima, a dokazano je da takve namirnice efikasno reguliraju povišeni holesterol i sprečavaju pojavu raka debelog crijeva. Osim toga prehrambena vlakna iz kukuruza povoljno djeluju na nivo šećera u krvi, pa je kukuruz dobar izbor za osobe koje boluju od šećerne bolesti.

 

Bez glutena.

Kukuruzno brašno Vodenica ne sadrži gluten, tako da je jako pogodno za osobe koje su intolerantne na gluten.

Kukuruzno brašno Dukat Vodenice pogodna je sirovina za kukuruzni kruh, palentu, kašu i kolače.

Kompanija DUKAT se opredjelila za tradicionalni način prerade kukuruza u cilju dobijanja visoko kvalitetnog kukuruznog brašna u čiji sastav ulaze svi dijelovi zrna. Kukuruzni proizvodi proizvedeni mljevenjem na vodeničnom mlinu su mnogo hranljiviji u ukusniji, mana im je što su zbog visokog sadržaja ulja nestabilni i brzo dolazi do užegnuća.

Kukuruzno brašno proizvedeno iz cijelog zrna sadrži klicu čime su sačuvane važne nutritivne supstance masti, proteini, minerali i vitamini te je znatno je boljeg ukusa u odnosu na brašno proizvedeno na konvencionalni način. Ovo brašno ne sadrži gluten te se preporučuje osobama koje pate od celijakije, bogato je vitaminima E, B1, B2, B6. Pored vitamina sadrži i važne minerale: flor, magnezij, kalcij, kalij, željezo, natrij. Kukuruzno brašno sadrži značajne količine karotina koji mu daju žutu boju.

Uticaj na zdravlje.

Konzumiranje proizvoda od integralnog kukuruznog brašna pomaže u smanjenju rizika od raka debelog crijeva, smanjenju holesterol i šećer u krvi, poboljšava imunitet i jača stijenke crijeva. Trudnicama se preporučuje konzumiranje proizvoda od integralnog kukuruznog brašna jer sadrži folnu kiselinu neophodnu za pravilan razvoj nervnog sistema fetusa. Također preporučuje se oboljelim od gihta, anemije, Alzheimerove bolesti, bronhitisa, depresije, bolova u mišićima, nervoze, nesanice.

Proizvodnja integralnog kukuruznog brašna u pogonu Kompanije DUKAT počinje odabirom najkvalitetnijih zrna kukuruza iz kojih su uklonjene sve nečistoće i primjese. Ovako pripremljeno zrno se melje do granulacije koja je najpogodnija za određenu namjenu. Mljevenje se obavlja na mlinskom kamenu koji je posebno podešen za te svrhe. Trajnost se obezbjeđuje higijenom u proizvodnji, kvalitetnom ambalažom i načinom pakovanja.

Integralno kukuruzno brašno uglavnom se koristi za proizvodnju pure i palente, omiljenih jela ovih krajeva. Zbog sadržaja klice proizvodi dobijaju poseban ukus i miris.

Osnovne informacije i pakovanje

Kukuruzno brašno VODENICA redovno se kontroliše u vlastitoj laboratoriji te u nadležnim institucijama koje se bave kontrolom kvaliteta i zdravstvenom ispravnošću.

Kompanija DUKAT u ponudi ima kukuruzno brašno VODENICA u pakovanju od 1kg namijenjeno kućnoj proizvodnji specijalnih vrsti hljeba i manjim pekarskim pogonima te u pakovanju od 25 kg namijenjeno za veće pekarske proizvodnje.

Prosječni sadržaj u 100 g integralnog kukuruznog brašna:

  • energija 1518 kJ,
  • proteini 12.0 g,
  • ugljikohidrati 73.0 g,
  • masti 7,0 g,
  • vlakna 10.0 g

Pakovanje:

  • 1 kg
  • 25 kg