Ječmeno brašno – VODENICA

Odličan izvor hranjivih materija

Ječmeno brašno Dukat Vodenice je zdrava hrana koja obiluje ugljenim hidratima, bjelančevinama, mineralima i vitaminima.

Ječmeno brašno je odličan izvor topivih i netopivih dijetetskih vlakana. Topiva vlakna su djelotvorna u smanjivanju holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja. Naročito korisna su betaglukanska vlakna, primarna komponenta ječma koja je odgovorna za smanjivanje nivoa holesterola.

Možete njime u receptima zamjeniti 1/3 bijelog pšeničnog brašna, te time popraviti okus i poboljšati hranjivu vrijednost proizvoda.

Ječam je jedna od žitarica koji se uglavnom koristila za proizvodnju slada odnosno piva i kao stočne hrane. Najnovija saznanja pokazuju da je ječam vrlo važan u ishrani zbog visokog sadržaja rastvorljivih dijetalnih vlakana u obliku β glukana koji su skoncentrisani u endospermu što čini integralno ječmeno brašno vrlo korisnim u ishrani ljudi. Pored velikog sadržaja β glukana što je osnovna karakteristika sa stanovišta ljudske ishrane, integralno ječmeno brašno sadrži i druge materije pogodne u ishrani.

Pozitivan uticaj na zdravlje

Integralno ječmeno brašno sadrži minerale: fosfor, magnezij, kalcij, kalij, cink, željezo, fluor, selen, bakar. Minerali selen i bakar važni su sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala. Selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Posebno se ističe višak sadržaja fosfora i kalcijuma koji se nalaze u izbalansiranom stanju u odnosu na druga žitarice.

Integralno ječmeno brašno obiluje vitaminima E, B kompleksa a u manjim količinama A i D. Sadrži vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina. Ječam sadrži vitamin B12 koji je inače rijedak u sirovinama biljnog porijekla sto je izuzetno važno za osobe sa posebnim režimom ishrane – vegane i vegetarijance.

Zbog značajnog udjela vlakana snižava nivo holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore. Integralno ječmeno brašno obiluje nezasićenim masnim kiselinama; 35 % nezasićenih masnih kiselina smanjuju kolesterol u krvi, što nije slučaj ni s jednom drugom žitaricom.

Ječmu i proizvodima od ječma se pripisuje blagotvorno djelovanje u prevenciji plućnih i kardiovaskularnih bolesti. Smirujuće djeluje na organe za varenje, mokraćne puteve i nervni sistem. Preporučuje se djeci i starijim osobama te osobama koje osjećaju fizičku i psihičku iscrpljenost. Jača odbrambenu moć organizma.

U kompaniji DUKAT ječmeno integralno brašno proizvodi se od pažljivo biranih sorti ječma skladištenih u kontrolisanim uslovima vlastitog skladišta.

Osnovne informacije i pakovanje

Kompanija DUKAT u ponudi ima integralno ječmeno brašno VODENICA u pakovanju od 1kg namijenjeno kućnoj proizvodnji specijalnih vrsti hljeba i manjim pekarskim pogonima te u pakovanju od 25 kg namjenjeno za veće pekarske proizvodnje.

Integralno ječmeno brašno redovno se kontroliše u vlastitoj laboratoriji te u nadležnim institucijama koje se bave kontrolom kvaliteta i zdravstvenom ispravnošću.

Prosječni hranjiva vrijednost u 100 g integralnog ječmenog brašna:

  • energija 1443 kJ,
  • proteini 11,0 g,
  • ugljikohidrati 74,0 g,
  • masti 1,5 g,
  • vlakna 10,0 g.

Pakovanje:

  • 1 kg
  • 25 kg