Integralni hljeb sa Graham brašnom i sjemenkama

Sastojci:
- 250 g Dukat Graham (Dijetal) brašna
- 250 g Dukat pšeničnog brašna T-500 (može i Dukat integralno pšenično brašno T-1100)
- 5 kašičica suhog di-go kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 šoljica svih sjemenki zajedno:
– sjemenke lana
– očišćene bućine sjemenke
– susam
– suncokretove sjemenke - 500 ml tople vode
Priprema:
- Sve suhe sastojke dobro izmiješati.
-
Dodati toplu vodu.
- Mijesiti s kuhačom jer je tijesto jako mekano.
-
Ostaviti 15 minuta da se digne, a u to vrijeme 2 puta premijesiti kuhačom.
- Kalup za kruh nauljiti i posipati brašnom,te unutra staviti tijesto.
Po sredini nauljenim nožem zarezati crtu po dužini da tu puca.
- Peći na 200 stepeni C na ventilirajućem programu tačno 37 minuta.
-
Kada je hljeb gotov, izvaditi ga iz kalupa i zamotati u krpu dok se ne ohladi
Posluživanje
Poslužite sa mliječnim namazom, maslacem, sirom, salamom, šunkom, marmeladom… Veoma je ukusan, kako god ga poslužili.