Integralni hljeb sa Graham brašnom i sjemenkama

Sastojci:

  1. 250 g Dukat Graham (Dijetal) brašna
  2.  250 g Dukat pšeničnog brašna T-500 (može i Dukat integralno pšenično brašno T-1100)
  3.  5 kašičica suhog di-go kvasca
  4.  2 kašičice soli
  5.  1 šoljica svih sjemenki zajedno:
    – sjemenke lana
    – očišćene bućine sjemenke
    – susam
    – suncokretove sjemenke
  6.  500 ml tople vode

Priprema:

  1. Sve suhe sastojke dobro izmiješati.
  2. Dodati toplu vodu.

  3. Mijesiti s kuhačom jer je tijesto jako mekano.
  4. Ostaviti 15 minuta da se digne, a u to vrijeme 2 puta premijesiti kuhačom.

  5. Kalup za kruh nauljiti i posipati brašnom,te unutra staviti tijesto.

    Po sredini nauljenim nožem zarezati crtu po dužini da tu puca.

  6. Peći na 200 stepeni C na ventilirajućem programu tačno 37 minuta.
  7. Kada je hljeb gotov, izvaditi ga iz kalupa i zamotati u krpu dok se ne ohladi

Posluživanje

Poslužite sa mliječnim namazom, maslacem, sirom, salamom, šunkom, marmeladom… Veoma je ukusan, kako god ga poslužili.

 

 

Galerija: