Multigrain hljeb

Sastojci:

  • 1/2 šolje kefira
  • 1 šolja tople vode
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 3,5 šolje integralnog brašna
  • 1 kašika psyllium husk
  • 1 kašika hemp seed (sjemenke konoplje)
  • 1 kašika flax seed meal (mljeveno laneno sjeme)
  • 1 kašika krupnije mljevenih sjemenki suncokreta
  • 1 kašika krupnije mljevenih sjemenki bundeve
  • 2 kašičice suhe germe
  • Posip: jaje razmućeno sa malo mlijeka, i semenke:
    • susam/sezam,
    • bundeva,
    • suncokret,
    • zob

Priprema:

  1. Umijesite tijesto od navedenih sastojaka (osim onoga pod “posip”), pa ostavite da naraste (oko 1 sat). Kad je udvostručilo volumen, prepolovite tijesto i svaku polovinu razvaljate, pa urolajte u veknicu dužine tepsijice u kojoj ćete ih peći. Tepsijice pošpricajte uljem i pobrašnite.

  2. Ostavite na toplom oko pola sata, pokriveno krpom, da opet naraste, a zatim premažite jajetom i pospite preostalim sjemenkama. Neka se peče u rerni oko 25 minuta na 180 stepeni C, da lijepo zazlatni. Kad stavite tepsijice u rernu, pošpricajte unutrašnjost rerne vodom i brzo je zatvorite. Uradite to još jednom u toku pečenja, nakon 10-15 min. ali brzo, da se rerna ne hladi i da para ostane unutra. Time ćete dobiti finiju, hrskaviju koricu.

  3. Kad su gotovi, izvadite hljebiće iz rerne i ohladite na rešetki.

 

Galerija

 

Izvor recepta: coolinarka.com